Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Biolog får tungt EU-anslag

Porträtt. Foto.
Andreas Nord.

Andreas Nord, forskare vid biologiska institutionen, har tilldelats ERC Consolidator Grant. Anslaget på två miljoner euro ska användas till att studera hur fåglar reagerar på stigande temperaturer.

Grattis Andreas, hur känns det?

– Tack så mycket. Det känns fantastiskt, och jag är både stolt och hedrad att ha fått det här förtroendet av ERC. Det är en kittlande tanke att få möjlighet att göra något som verkligen kan förflytta positionerna i forskningsfältet.

Berätta om ditt forskningsprojekt?

– Fåglar och andra varmblodiga djur får det allt svårare när klimatet blir varmare och mer oförutsägbart. Trots att vi har blivit duktiga på att känna igen mönster finns det stora kunskapsluckor kring vilka olika processer som förklarar varför det går dåligt för djuren, och om dessa kan förbättras genom evolution. I projektet kommer vi att studera olika slags fåglar för att ta reda på hur snabbt toleransen för höga temperaturer skulle kunna utvecklas och vad som kommer hända med våra fågelpopulationer om den inte gör det. I den avslutande delen planerar jag att göra ett experiment med fåglar från Sydeuropa och nordligaste Skandinavien för att ta reda på om värmeanpassningsförmågan skiljer sig åt i norr och i söder, och om det redan pågår selektion för värmehärdighet i naturen.
 
Vad hoppas du att forskningen kommer att mynna ut i?

– När projektet är färdigt hoppas jag ha närmat mig svaret på tre kritiska frågor – om, och hur fort, fåglar kan bli bättre på att hantera värme, vad som händer om de inte kan det, och om det redan sker riktad evolution mot värmetolerans i vissa områden. Kunskapen som projektet genererar kan vara ett viktigt underlag för prioriteringar i förvaltningen av naturområden och hotade djurpopulationer. Resultaten kan också nyttiggöras inom livsmedelssäkerhet.

Hur ska du fira ERC-anslaget?

– Först och främst ska jag fira ordentligt tillsammans med min forskargrupp, som har gjort en stor del av arbetena som ligger till grund för ERC-projektet. Anslaget ger mig dessutom möjlighet att etablera flera nya studieområden utanför Lund. Det känns också lite högtidligt.

Text: Johan Joelsson.


Fakta - ERC Consolidator Grant

Europeiska forskningsrådet – European Research Council, ERC – stödjer forskning av högsta vetenskaplig kvalitet inom alla vetenskapliga områden. ERC Consolidator Grant, som finansieras av EU-programmet Horizon Europe, riktar sig till forskare som disputerade för 7–12 år sedan. I årets uttagning fick 328 forskare anslag på totalt 678 miljoner euro. Totalt fick fem Lundaforskare anslag.