Tips inför jobbsökandet
Ta hjälp av Lunds universitets karriärstöd
Som student vid Lunds universitet kan du få karriärstöd i form av bland annat seminarier med olika teman, nyhetsbrevet samt karriärportalen Career Hub. Ta gärna hjälp av universitets karriärcenter för stöd och tips när det börjar bli dags för dig att söka jobb.
Lunds universitets karriärstöd (lu.se)
Kom i kontakt med arbetsgivare
De digitala kanalerna blir allt viktigare när det handlar om att komma i kontakt med arbetsgivare. LinkedIn är ett digitalt nätverk där du kan söka kontakt med företag, organisationer och enskilda personer. Det kan vara en bra idé att sätta dig in i verktyget. Hur syns du bäst? Och vad är viktigt att tänka på när du utformar din profil samt tar kontakt med organisationer och personer? Exempel på andra digitalt nätverk du kan utnyttja är Lunds universitets karriärportal, Career Hub, samt universitetets alumnnätverk.
- Skapa ett konto på LinkedIn
- Registrera dig i karriärportalen Career Hub
- Gå med i Lunds universitets alumnnätverket (lu.se)
Ett annat sätt att komma i kontakt med arbetsgivare är genom ditt personliga kontaktnät – berätta för vänner och bekanta att du söker jobb. Håll även utkik efter karriärmässor där du får möjlighet att träffa representanter från olika företag och organisationer.
Skriv ett bra CV
Ett väl genomarbetat CV är en bra och viktig grund när du söker jobb. Börja redan under studietiden genom att leta fram en bra CV-mall och fyll den med innehåll efter hand. Genom att arbeta med ditt CV tränas du i att beskriva dina kompetenser och se vilka av dina erfarenheter du kan framhäva när du söker olika jobb.
Beskriv dina kompetenser och erfarenheter
I ditt CV är det viktigt att du tidigt lyfter fram dina kompetenser och berättar för arbetsgivaren vad du kan bidra med. Varför ska de anställda just dig? Vad har du för erfarenheter som är relevanta för tjänsten? Utöver dina ämneskunskaper har du flera generella kompetenser som arbetsgivare kan värdera högt. Det kan handla om att driva projekt, organisera evenemang, samarbeta med andra eller presentera resultat. Framhäv de kompetenser som är relevanta för tjänsten du söker. Har du även relevant arbetslivserfarenhet så framhäv även denna i början av ditt CV.
Beskriv din utbildning
När du har berättat om dina kompetenser och vad du kan hjälpa arbetsgivaren med så är det dags att beskriva din utbildning. Det finns undersökningar som visar att betydelsen av examen utgör en mindre del av arbetsgivares totala bedömning vid anställningstillfället. Samtidigt kan en examen vara ett krav för att du ska vara aktuell för en del anställningar. Det är därför en god idé att ta ut din examen och att skriva det i ditt CV.
Få input på ditt CV
När du är klar med ditt CV och personliga brev kan det var en god idé att be om input från personer i arbetslivet. De kan hjälpa dig att se på ditt CV utifrån en arbetsgivares perspektiv.
Starta eget företag
Har du en bra idé som du vill jobba med att förverkliga? Då kanske du ska satsa på att starta eget företag. Som student vid Lunds universitet kan du ta hjälp av LU Innovation för att förverkliga din idé.
Kontakt
Malin Olbe
Arbetsmarknadskoordinator
Kontaktuppgifter till Malin Olbe (lu.se)