Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Planera dina utbytesstudier

Här hittar du stöd och tips inför planeringen av dina utbytesstudier. Det handlar bland annat om ansökningsperioder, behörighet, att välja universitet och att göra studieplaner.

Personer i bibliotek. Foto: Johan Bävman.

Förbered dig i god tid

Kontakta din studievägledare eller den internationella koordinatorn på din institution för att få hjälp med planeringen samt avgöra när i din utbildning det passar bäst att åka på utbyte. Vi rekommenderar att du har klarat av minst ett och ett halvt års universitetsstudier innan du åker.

Vill du studera vid ett universitet utanför Europa är det en god idé att börja planera dina utbytesstudier ungefär ett år i förväg. Vill du däremot åka på utbyte inom Europa så räcker det oftast med en termins framförhållning.


Håll koll på ansökningsperioderna

Se ansökningsperioderna på sidan "Ansök om att bli nominerad till utbytesstudier"


Kontrollera att du är behörig

Du är behörig att ansöka om utbytesstudier om du uppfyller kraven nedan.

  • Vid ansökan, och terminen före din planerade utbytesperiod, är aktiv student och är registrerad för heltidsstudier vid naturvetenskapliga fakulteten, eller har beviljats studieuppehåll från ditt program.
  • Har klarat av ett visst antal poäng vid naturvetenskapliga fakulteten när du gör din ansökan:
    • 60 hp om du har läst på kandidatnivå hos oss.
    • 30 hp om du läser på ett masterprogram och har läst ett kandidatprogram på ett annat universitet.
  • Har max 15 högskolepoäng oavklarade kurser inom ditt huvudområde.
  • Kan visa upp en studieplan som visar vilka kurser du vill läsa vid värduniversitetet.
  • Har de språkkunskaper som krävs för att kunna ta till dig undervisningen på värduniversitetet och genomgå examination på undervisningsspråket.

Hitta information om universiteten

I Lunds universitets ansökningssystem Solemove kan du hitta information om universiteten som du kan välja mellan.

Vänligen notera: Inför varje ansökningsperiod publicerar vi en lista över vilka universitet du kan söka till för just den ansökningsperioden.

Hitta information i Solemove

  1. Gå till Solemoves webbplats
  2. Välj din institution i rullistan under "Your home unit" och klicka sedan på "Search". Under kartan visas en preliminär lista över vilka universitet du kan söka till i den aktuella ansökningsperioden. Tänk på utbudet kan variera mellan de olika ansökningsperioderna.
  3. Klicka på ett universitet i listan för att få mer information om universitetet. Under rubrikerna ”Additional information” och "Enclosures" kan du hitta mer information om kurskataloger, studieperioder och annan praktisk information.

Läs reseberättelser

Funderar du på hur det är att studera vid ett visst universitet, eller i ett visst land? Låt dig inspireras av andra studenters reseberättelser.

Reseberättelser i Lunds universitets databas "Travel Reports" (öppnas i ny flik)

Kostnader för en termin utomlands

En utbytestermin kan variera i kostnad beroende på destination. Vissa platser kan medföra extra utgifter, medan andra inte gör det. För att få en bättre överblick över dina utgifter, skapa en egen budget och undersök möjligheterna att söka stipendier för att förstärka din reskassa.

Kostnader för en termin utomlands (lu.se)


Gör en studieplan för varje universitet

Du kan söka till upp till 10 universitet. Du behöver göra en studieplan för varje universitet du vill inkludera i din ansökan om att bli nominerad till utbytesstudier. I studieplanen anger du vilka kurser du vill läsa vid värduniversitetet. Studieplanen är preliminär, men det är viktigt att du fyller i den så noga du kan. Vi behöver nämligen kunna se att du hittat kurser som passar din utbildning. Kontakta den internationella koordinatorn på din institution om du vill ha hjälp med att göra studieplaner.

Ladda ner blankett för studieplan (PDF, 185 kB, öppnas i ny flik)

Kontakta internationella avdelningen (se din institutions koordinator)

Kurserna måste motsvara heltidsstudier och kunna tillgodoräknas

Tänk på att kurserna du läser utomlands måste motsvara heltidsstudier och kunna tillgodoräknas i en examen vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet. Det är därför viktigt att du följer Lunds universitets riktlinjer för vad som räknas som heltidsstudier, och inte vad de utländska universiteten själva uppger.

Tillgodoräkna dina utbytesstudier


Nästa steg: Ansök om att bli nominerad till utbytesstudier

När du har kommit så här långt är det dags för nästa steg, nämligen att ansöka om att bli nominerad till utbytesstudier. Detta gör du när ansökningsperioden har börjat.

Ansök om att bli nominerad till utbytesstudier