Medicinsk strålningsfysik – strålning i människans tjänst
Hur kan man på bästa sätt använda strålning för att hitta och bota cancer? Och hur använder man lämpligast radioaktiva ämnen för att undersöka en patient? Vår forskning inom medicinsk strålningsfysik knyter samman den naturvetenskapliga fysiken med det patientnära medicinska området.
Bättre metoder för strålterapi
Våra forskare inom medicinsk strålningsfysik arbetar bland annat med att vidareutveckla möjligheterna med strålterapi. Här strävar vi efter att förbättra metoderna för strålbehandling av cancer så att fler patienter tillfrisknar och att färre patienter drabbas av biverkningar.
Vi inriktar oss framför allt på att ta fram nya behandlingstekniker och att utveckla metoder för att optimera behandlingen. En individuellt anpassad behandling med dessa nya metoder kan både ge färre återfall av cancer och bättre skona frisk vävnad från strålningspåverkan.
Ökad bildkvalitet hos MR-kamera
Ett annat av våra forskningsfält är kopplat till diagnostik med hjälp av magnetresonanskamera, MR-kamera. I vår forskning utvecklar vi mät- och analysmetoder inom magnetresonansfysiken för att förbättra bildåtergivningen, så att vårdpersonal exempelvis snabbt ska kunna avgöra vilka delar av hjärnan som har påverkats i samband med stroke.
Vi forskar också på nya kontrastmekanismer, baserade på bland annat protonutbyte och vattenmolekylers termiska rörelser i kroppens vävnader, för att kunna förbättra bildkvalitet och därmed diagnostiken.
Optimering av radioaktiva läkemedel
Vi bedriver även forskning inom nuklearmedicin, både för diagnostik och strålbehandling. Nuklearmedicin utnyttjar radioaktiva läkemedel tillsammans med gammakameror, samt PET- och SPECT-system.
Därigenom kan man ta bilder av läkemedlets fördelning i kroppens vävnader samt kartlägga organens funktion, och man kan också ge en intern form av strålbehandling av spridd cancersjukdom. Här fokuserar vi bland annat på att förbättra bildinformationen för njur- och hjärtfunktionsundersökningar samt hur behandling av neuroendokrina tumörer kan optimeras.
Tredimensionella röntgenbilder
Ytterligare ett av våra forskningsfält är inom experimentell röntgenavbildning, där vi utvecklar nya prekliniska avbildningsmetoder med förbättrad bildkontrast. Till denna forskning har vi byggt upp ett laboratorium för tredimensionell röntgenmikroskopi, som ger extremt detaljerade 3D-bilder av mänsklig vävnad.
Detta kan användas för att exempelvis studera hur celler ser ut eller hur vaskulära nätverk förgrenar sig. Sådan fördjupad kunskap kan möjliggöra utveckling av nya läkemedel och behandlingar av olika sjukdomar.
Tvärvetenskapligt bildcentrum
Våra forskare utnyttjar också synkrotronljus vid bland annat MAX IV-laboratoriet samt de möjligheter som ges vid universitetets tvärvetenskapliga bildcentrum, Lund University Bioimaging Centre (LBIC). Här bedrivs utvecklingsarbete kring avancerade metoder för bildåtergivning som stöd för forskare inom en rad olika medicinska områden, särskilt inom tumörforskning och neurovetenskap.